Dostupni linkovi

Somalijski Al Šabaab se priključio Al Kaidi


Somalijska ekstremistička grupa Al Šabaab pridružila se mreži Al Kaide, potvrdio je lider te terorističke mreže Ajman al Zavahiri.

On je u video poruci, danas objavljenoj na Islamskom internet forumu, rekao:"Ja ću saopštiti dobre vesti našoj islamskoj naciji, koje će iznervirati krstaše, a to je da se pokret Šabaab iz Somalije pridružio Al Kaidi".

Nova Zavahirijeva video poruka na Islamskom internet forumu je prva formalna dobrodošlica Al Šabaabu od strane novog lidera mreže, a na video poruci se mogao čuti i glas lidera Al Šababa Muktara Abu Zubeira, poznatog pod pseudonimom Godane, koji je obećao "vernost Zavahiriju", dodaje AP.

Harakat al Šabaab al Mudžahidin ili Mudžahidinski omladinski pokret je ekstremistička islamistička grupa koja od 2011. godine kontroliše velike oblasti južnih delova Somalije, gde su nametnuli strogu formu šerijatskog prava.

Prema najnovijim procenama Al Šabaab ima 14.426 pripadnika i sebe opisuju kao pobornike džihada protiv "neprijatelja islama".

Rojters objašnjava da su odnosi Al Kaide i Al Šabaaba u prošlosti bili uglavnom ideološki, mada stručnjaci za suzbijanje terorizma tvrde da je Al Šabaab dobijao "savete" i da su neki njeni pripadnici imali Al Kaidinu obuku, kao i da su Somalijci hteli sebe više da vide kao saveznika Al Kaide nego kao direktnu ispostavu te terorističke mreže.

Tako bi današnja potvrda pristupanja mreži mogla da bude marketinški potez liderstva Al Kaide koja je ozbiljno uzdrmana napadima američkih bespilotnih letilica po njihovim uporištima u planinama Pakistana i "neuspeh" u izvodjenju nekih velikih napada po ciljevima na Zapadu još od 2005. godine.

Veće približavanje ekstremističkih grupa koje povezuje istovetna borba protiv Zapada stručnjaci ocenjuju kao izraz nade grupa za podupiranje njihovog (terorističkog) kredibiliteta i kao podstrek u regrutovanju novih pristalica.
XS
SM
MD
LG