Dostupni linkovi

Prosvjedi seljaka u Hrvatskoj


U 12 sati počet će prosvjedi seljaka u županijama u unutrašnjosti zemlje. Iako neće blokirati ceste, prosvjedovat će na 50-ak mjesta. To je zaključak sastanka Stožera za obranu poljoprivrede, održanog u srijedu u Novoj Gradiški.

Povod za osnivanje Stožera najava je ministra financija Slavka Linića da će se potpore poljoprivrednicima smanjiti za 900 milijuna kuna. Poljoprivrednici od Vlade traže poštivanje zakona o državnoj potpori poljoprivredi, isplatu poticaja u punom iznosu do kraja veljače.

Predsjednik Stožera za obranu poljoprivrede Stjepan Kunovec istaknuo je da traže hitan prijem kod predsjednika Vlade, jer do danas nisu informirani o tome koje su stavke izravnih plaćanja rezane u novom proračunu.

Seljaci ne traže ništa od poreznih obveznika jer poljoprivreda puni proračun s više od sedam milijardi kuna i poreznim obveznicima ostavlja više od tri milijarde, smatra predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Darko Grivičić.

Nezadovoljni su i mljekari, jer još nije dogovorena cijena mlijeka. Oni najavljuju prosvjede za sljedeći utorak, a na sutrašnjim će prosvjedima poduprijeti Stožer za obranu poljoprivrede.

Iz Hrvatskog saveza udruga proizvođača mljekara najavili su kako neće pristati na ponuđenu cijenu, već će tražiti onu proizvođačku, od 4 kune i 9 lipa. Kada bi otkupljivači pristali na zahtjeve mljekara, cijena bi narasla iznad devet kuna. Istovremeno mljekari poručuju: Ne zaradimo ni za jogurt.
XS
SM
MD
LG