Dostupni linkovi

SAD, Rusija i Kina različito o istrazi trgovine organima


Predstavnici vodećih država članica Saveta bezbednosti UN složili su se u sredu uveče da je potrebno sprovesti istragu o trgovini organima kosovskih Srba, ali nisu bili složni u tome da li istragu treba da vode UN ili Euleks.

Predstavnica SAD u UN Rozmari di Karlo rekla je da su SAD za odlučnu istragu o svim ozbiljnim kriminalnim aktivnostima, uključujući i trgovinu organima i dodala da Euleks uživa punu podršku svih regionalnih faktora.

Govoreći na sednici Saveta bezbednosti posvećenoj Kosovu, Di karlo je naglasila da su "neosnovane i neodgovorne sumnje" u istragu koju predvodi Klint Viljamson, koje su pojedine države iznele na sastanku.

"Očekujemo punu saradnju sa istragom koju sporovodi Euleks", rekla je Di Karlo.

Di Karlo je oštro osudila postavljanje blokada na severu Kosova i naglasila da SAD odbacuju sve pokušaje "podrivanja legitimiteta prištinskih vlasti".

Predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin izrazio je sumnju u to da međunarodni predstavnici na Kosovu poštuju statusno neutralni stav koji tereba da sprovode u skladu sa rezolucijom UN 1244.

Čurkin je izrazio zbrinutost zbog načina na koji Euleks istražuje navode iz izveštaja Dika Martija o trgovini organima i umešanosti nekih kosovskih lidera u tu trgovinu i založio se za to da Savet bezbednosti preuzme vodeću ulogu u toj istrazi.

Rekao je da je situacija na severu Kosova i dalje sumorna.

"Moramo koristiti samo mirna sredstva u traženju rešenja", rekao je predstavnik Rusije u UN i dodao da uprkos naporima da se negira uloga Unmika ta misija i dalje predstavlja glavno međunarodno prisustvo na Kosovu.

Predstavnik Kine istakao je da je više strana uložilo napore da se ublaže tenzije na severnom Kosovu, ali da osnovne uzroke tenzija u regionu još treba eliminisati.

"Izražavam nadu da će sve strane da reše razlike dijalogom i da će se truditi da izbegnu bilo kakvo jednostrano delovanje koje može da pogorša situaciju", rekao je predstavnik Kine.

Podvukao je da zajednička rešenja treba tražiti u okviru Rezolucije 1244 i na osnovu dijaloga dve strane.

Kina, kako je rekao, izražava veliku zazbrinutost zbog navoda o trgovini organina na Kosovu i smatra da je zabrinutost Srbije zbog tih navoda opravdana. On je podržao inicijativu da istragu o trgovini organima treba da vode UN.
XS
SM
MD
LG