Dostupni linkovi

Rumunija: Mandatar Ungureanu predložio novu vladu


Mandatar nove rumunske vlade Mihaj Razvan Ungureanu predložio je danas sastav kabineta koji će sutra biti predstavljen u parlamentu, zajedno sa programom buduće vlade.

Vladajuća Demokratska liberalna partija (PDL) je povukla sve svoje ministre iz vlade Emila Boka i predložila devet novih ministara, većinom mladih ljudi koji su već radili u raznim ministarstvima i dokazali profesionalnost.

Partije koje podržavaju vladajuću koaliciju - Demokratski savez Mađara (UDMR) i Nacionalna unija za progres Rumunije (UNPR) odlučile su da ne povuku svoje ministre iz nove vlade.

Dva ministra koja ne pripadaju političkim partijama - ministar pravde Katalin Predoju i ministar za evropske poslove Leonard Orban ostaće i u novoj vladi.

Ungureanu nije imao dovoljno prostora za manevre u sastavljanju novog kabineta, jer je trebalo da se poštuje pravilo igre vladajuće koalicije, pa su zbog toga tokom jučerašnjeg dana bila potrebna duga pregovaranja do posle ponoći.

Ministri vladajuće PDL su priznati stručnjaci, prosek njihovog godišta je negde oko 36 godina i većina su završili studije u inostranstvu. Ungureanu ima 44 godine.

Oni su predloženi za većinu ključnih ministara - finansija, ekonomije, poljoprivrede, transporta, rada, prosvete, razvoja i turizma, unutrašnjih poslova.

UDMR će i dalje imati iste ministre u zaštiti životne sredine, kulture i zdravlja, a UNPR - ministre spoljnih poslova i odbrane. Mandatar buduće vlade je izjavio danas da polazi na put sa realističkim mislima, ali ni u kom slučaju da će biti smenjen.

Vladajuća koalicija tvrdi da ima dovoljno glasova da izglasa novu vladu. Parlament će sutra glasati o novom premijeru i programu vlade.
XS
SM
MD
LG