Dostupni linkovi

Splićani zbog bahatih izjava Keruma traže njegovu smjenu


Nakon što je gradonačelnik Splita Željko Kerum izjavio da je za veliki broj preloma građana kriv visok porez, jer nemaju novaca da kupe zimsku obuću i opremu, uslijedio je val nezadovoljstva Splićana, od kojih je preko 500 u poslednjih pet dana primljeno u bolnicu zbog prijeloma.

Bura oko Kerumove izjave se nije ni stišala kada je u medijima situaciju pogoršala njegova sestra, Nevenka Bačić, koja je izjavila da Grad nije kriv za prijelome nego činjenica da ljudi koji su nastradali na neočišćenim ulicama okovanim ledom, za života nisu stekli dobre susjede, nećake ili djecu, pa zato nemaju nikoga da im pomogne.

Zbog svega ovoga, na Facebooku je pokrenuta peticija za smjenu gradonačelnika Splita. Prema hrvatskom zakonu, za referendum o smjeni treba skupiti 35.000 potpisa.

Imaju uporište u članku 40. Zakona o lokalnoj samoupravi, koji navodi da građani ili predstavničko tijelo mogu tražiti razrješenje gradonačelnika kada svojim radom prouzroči jedinici lokalne uprave znatnu materijalnu štetu. Znatnom materijalnom štetom smatra se šteta u iznosu od 1 posto proračuna jedinice lokalne uprave.

U proteklih par dana u bolnici je, mahom zbog neočišćenih javnih površina, završilo 550 Splićana.

Da svatko sad tuži Grad po 15 tisuća eura za troškove liječenja, duševne boli i izmaklu dobit, došli bi do zastrašujuće cifre veće od 8 milijuna eura, što je značajno preko 50 milijuna kuna.

U pitanju je gotovo 10 posto splitskog proračuna, a ne banalnih 1 posto! I to sve samo za štetu koju su pretrpjele fizičke osobe.
XS
SM
MD
LG