Dostupni linkovi

Prije 28 godina počele OI u Sarajevu



Prije 28 godina u Sarajevu su počele 14. zimske olimpijske igre.Na današnji dan, jedna od najboljih jugoslovenskih klizačica Sanda Dubravčić upalila je na Olimpijskom stadionu "Koševo" olimpijski plamen i označila početak najvećeg sportskog događaja ikad održanog na ovim prostorima do tada.

Organizacija Zimskih olimpijskih igara 1984. godine koštala je 142,6 miliona američkih dolara, a putem TV-a događaj su pratile oko dvije milijarde ljudi na planeti. Ukupno je prodato 250 000 ulaznica, od čega samo u inostranstvu 200 000. Učestvovalo je 1 272 sportista iz 49 zemalja, a sa događaja je izvještavalo više od 4 500 novinara.

Nakon 14. zimskih olimpijskih igara, Sarajevu je, uz olimpijske objekte, ostalo 2 850 novoizgrađenih stanova, više hotela, a bilo je otvoreno i 9 500 radnih mjesta. Takmičenja su održana na Jahorini, Trebeviću, Igmanu, Bjelašnici, u "Zetri" i "Skenderiji".

Jugoslavija je, nakon SSSR, odnosno Moskve 1980. godine, bila druga zemlja sa socijalističkim političkim uređenjem koja je dobila organizaciju ovog najvećeg sportskog događaja na planeti.

Povodom 28 godina od Zimskih olimpijskih igara večeras će u Olimpijskom muzeju u Sarajevu biti održana svečana akademijama nakon čega će uslijediti rok koncert u "Zetri".

Olimpijski komitet BiH, odnosno gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo, jedini su kandidati za organizaciju Evropskog olimpijskog festivala mladih 2017. godine, koji predstavlja najveće takmičenje u organizaciji Evropskog olimpijskog komiteta.
XS
SM
MD
LG