Dostupni linkovi

Čurkin: Žao mi je što je došlo do veta


Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin opovrgao je u utorak izveštaje da je pretio Kataru tokom žučnih pregovora o Siriji prošle nedelje i rekao da je rezolucija UN mogla da bude usvojena da su zapadne vlade sačekale još nekoliko dana.

"Žao mi je što je došlo do veta", rekao je Čurkin i dodao da veruje da su druge članice Saveta bezbednosti prebrzo ušle u glasanje. On je poručio da bi posle samo još nekoliko dana pregovora rezolucija mogla da bude usvojena jednoglasno.

Čurkin je u utorak sazvao konferenciju za novinare kako bi opovrgao izveštaje koji cirkulišu internetom da je on na upozorenje premijera Katara da ne stavi veto na rezoluciju o Siriji odgovorio da će Rusija zbrisati Katar sa mape sveta.

Čurkin je rekao da je Misija Rusije pri UN bila zagušena pozivima o tim izveštajima, koje je nazvao "lažima". Katar nije komentarisao pomenute izveštaje.

Rusija i Kina su uložile u subotu u Savetu bezbednosti veto na rezoluciju o Siriji, koja je podržala mirovni plan Arapske lige za Siriju.

Cilj te rezolucije je bio da se okonča krvoproliće u Siriji, a njome je i pozvan sirijski predsednik Bašar Asad da podnese ostavku.

Prema procenama UN, tokom 11-mesečne pobune protiv Asadovog režima u Siriji je ubijeno više od 5.400 ljudi.

Katarski premijer šeik Hamad bin Halifa Al Tani pojavio se 31. januara pred Savetom bezbednosti kako bi od UN zatražio da reaguju povodom Sirije.

Navodi o pretnjama Rusije Kataru pojavili su se u arapskoj štampi, koja je citirala francuske medije koji su snimili spornu razmenu reči između Čurkina i katarskog premijera.
XS
SM
MD
LG