Dostupni linkovi

Nikezić: Status aranžmana Srbije i MMF ostaće nepromenjen


Državni sekretar Ministarstva finansija Srbije Dušan Nikezić izrazio je očekivanje da će status aranžmana Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom ostati nepromenjen.

Nikezić je u intervjuu za "Večenje novosti" od srede rekao da su predstavnici MMF, koji u Srbiji borave od 2. februara, od srpske strane dobili uveravanja da će realizacija budžetskih garancija biti u skladu sa ranijim dogovorima i da neće ugroziti fiskalno pravilo o visini javnog duga.

"U razgovorima sa misijom MMF-a imamo priliku da razjasnimo poziciju Vlade po pitanju garancija za investicije koje nemaju materijalnog uticaja na budžet, javnu potrošnju i dogovoreni nivo deficita", rekao je Nikezić.

Misija MMF-a boravi u Srbiji povodom ocene prve revizije aktuelnog stend-baj aranžmana sa Srbijom iz predostrožnosti u vrednosti 1,1 milijarde evra.

Ocenu prve revizije MMF je odložio jer je procenio da su planirane budžetske garancije u 2012.godini za 300 miliona evra veće od dogovorenih.

Predstavnici MMF-a su, prema rečima Nikezića, ukazali na mogućnost da će, u slučaju da dođe do pada budžetskih prihoda, Vlada morati da se zaduži kako bi realizovala dokapitalizaciju Komercijalne banke, najveće banke u kojoj država ima učešće.

"Smatramo da je za državu od strateškog značaja da održi većinsko vlasništvo u Komercijalnoj banci i nećemo odustati od tog plana", istakao je Nikezić i dodao da će ta transakcija biti realizovana u poslednjem kvartalu ove godine i da neće uticati na realizaciju aranžmana sa MMF-om do izrade rebalansa ovogodišnjeg budžeta.
XS
SM
MD
LG