Dostupni linkovi

Lavrov: Asad spreman na razgovore



Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio je u Damasku da mu je sirijski predsednik Bašar al-Asad "pružio uveravanja da je potpuno posvećen obustavi nasilja". "Jasno je da napori za okončanje nasilja moraju biti praćeni dijalogom svih političkih snaga", dodao je šef ruske diplomatije.

"Sirijski predsednik danas je potvrdio spremnost da doprinese tom procesu", kazao je Lavrov.

Kako prenose ruske agencije, Sirija želi da misija Arapske lige nastavi sa radom u zemlji i da bude proširena, dodao je Lavrov.

"Sirija obaveštava Arapsku ligu da joj je u interesu nastavak i proširenje rada misije", kazao je ruski ministar koji je danas uz ovacije dočekan u Damasku.

On je istakao da je Rusija spremna da nastavi rad na pronalaženju rešenja za sukob, koje bi bilo zasnovano na inicijativi Arapske lige.

Arapska liga obustavila je prošle nedelje posmatračku misiju u Siriji, osuđujući obnavljanje nasilja u kojem je ubijeno više od 6.000 ljudi od početka marta 2011. godine kada su počeli protesti protiv Asada.

Ministarski sastanak Arapske lige zakazan je za 11. februar na kojem će biti razmotren eventualni nastavak rada te misije čiji je zadatak nadgledanje primene plana za izlazak iz krize, u prvom redu okončanje nasilja.

Lavrov je takođe rekao da će Asad uskoro najaviti datum referenduma o novom ustavu čiji tekst treba da bude završen.

Asad je 10. januara najavio da će početkom marta biti organizovan referendum o ustavu.

Komisija zadužena za izradu ustava najavila je da će predsednik moći da bude biran u dva mandata na sedam godina, ali, kako je pisao dnevnik al-Vatan, još nije jasno da li će ta izmena biti primenjena i na Asada čiji se drugi mandat završava 2014. godine.

Lavrov je u Damask došao sa šefom ruske spoljne obaveštajne službe Mihailom Fradkovim, nakon što su Rusija i Kina u subotu uložile veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom se osuđuje nasilje, a Asad poziva na odlazak sa vlasti.
XS
SM
MD
LG