Dostupni linkovi

Norveška policija ispituje veze Brejvika i Ulemeka



Norveška policija isražuje moguću vezu izmedju teroriste Andersa Beringa Brejvika, odgovornog za masakr u Oslu i na ostrvu Utoja, i Milorada Ulemeka-Legije, bivšeg komandanta Crvenih beretki, osudjenog za ubistvo bivšeg srpskog premijera Zorana Đinđića, objavila je danas Norvidjen brodkasting korporejšn (NRK).

Policija istražuje moguće kontakte koje su Brejvik i Ulemek mogli da imaju početkom 2000. u Liberiji.

Brejvik je rekao policiji da je njegova organizacija koju predstavlja, Vitezovi templari, formirana 2002. kao rezultat NATO bombardovanja hrišćana u Srbiji i da je razlog što je putovao u Liberiju 2002. bio da se sretne sa ratnim herojima iz Srbije.

Brejvik, koji je 22. jula prošle godine u bombaškom napadu u centru Osla, a zatim na ostrvu Utoja ubio 77 ljudi, nije želeo da kaže koga je od Srba sreo u Liberiji, ali, prema navidima NRK, policija veruje da bi ta osoba mogao biti Ulemek Legija.

List Dagbladet piše da je 27. septembra 2011. policija Osla uputila zahtev policiji Srbije u kome se traže informacije o Ulemeku.

U svom sažetom manifestu "2083: Evropska deklaracija o nezavisnosti", Brejvik pozitivno govori o Ulemeku.

Prema navodima Dagbladeta, Brejvik je norveškoj policiji objasnio da, na mnoge načine, većina simbola organizacije Vitezova templara potiče iz Srbije.

Norveška policija zato sada istražuje podatke o Ulemeku, osudjenom u Srbiji za ubistvo premijera Zorana Djindjića, i da li može da ga poveže s Brejvikom.

Oni ispituju i razlog zbog koga je Brejvik 2002. putovao u Liberiju. Brejvik tvrdi da je tamo sreo jednog Srbina, ratnog heroja, koji je navodno regrutovao borce da se bore protiv muslimana u Evropi.

Na jučerašnjem statusnom saslušanju sud u Oslu je odlučio da optuženi Brejvik ostane u pritvorskoj jedinici u zatvoru Ila, kraj Osla, do početka glavnog procesa 16. aprila.
XS
SM
MD
LG