Dostupni linkovi

Irak: Ministri Irakije se vratili u vladu



Ministri bloka koji okuplja laičke pokrete u Iraku, Irakija, koja ima podršku sunita, prekinuli su danas bojkot od sedam sedmica i učestvovali na sednici vlade, izjavio je savetnik iračkog premijera Ali Musauji.

Ipak, potpredsednik vlade i vođa bloka Irakija Saleh Mutlak, čija se grupa pobunila zbog takozvane "diktature" premijera Malikija, nije prisustvovao današnjoj sednici vlade.

Premijer je ranije izrazio želju da smeni Mutlaka sa te funkcije.

Blok Irakija, kojima ima devet ministara, najavio je 19. decembra da će bojkotovati rad vlade, dva dana pošto je ista odluka doneta i za poslanike u parlamentu koji pripadaju Irakiji. Poslanici su se u međuvremenu vratili u parlament.

Irakija je druga po jačini parlamentarna grupa sa 82 poslanika, odlučila je 31. januara da prekine bojkot vlade i učestvuje u donošenju zakona o budžetu i amnestiji.

Povratak u vladu trebalo bi i da doprinese rešenju sukoba s premijerom Malikijem, koji želi ostavku Mutlaka i potpredsednika Tareka al-Hašemija.

Protiv Hašemija je podignuta optužnica zbog učešća u zaveri i on je u bekstvu, veruje se da se krije u iračkom delu Kurdistana.
XS
SM
MD
LG