Dostupni linkovi

Iran odbacio nove američke sankcije



Iransko ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je danas nove američke sankcije Iranu i ocenilo da su one deo "psihološkog rata" čiji je cilj da se među Irancima
podstakne nezadovoljstvo.

Portparol ministarstva Ramin Mehmanparast rekao je na konferenciji za novinare u TEheranu da centralna banka Irana nema finansijskih
transakcija sa SAD, pa stoga neće ni biti pogođena kaznenim merama.

Prema njegovim rečima, te mere su samo "propaganda".

SAD su juče uvele nove sankcije Iranu i dale dodatna ovlašćenja američkim bankama da zamrznu sredstva koja imaju veze sa iranskom vladom i da zatvore "rupe" kroz koje je Iran mogao da provlači novac uprkos ranijim restrikcijama SAD i Evropske unije.

SAD i njeni saveznici sumnjiče Iran za pokušaj proizvodnje atomskog oružja, a Teheran tvrdi da njegov nuklearni program isključivo ima mirnodopsku svrhu.

Međutim, kako piše Asošijeted pres (AP), dodatne sankcije Iranu su značajnije zbog trenutka uvođenja nego zbog uticaja na ekonomiju te zemlje.

One se, naime, pojavljuju u trenutku kad SAD i saveznici nastoje da ubede Izrael da ne pribegava vojnim udarima po iranskim nuklearnim postrojenjima, već da omoguće vreme sankcijama da obave posao.

Izrealski ministar spoljnih poslova Avigdor Liberman ove nedelje boravi u Vašingtonu i danas će se sastati sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton (Hillary Clinton).

Teheran se više puta zaklinjao da će izbrisati Izrael sa mape sveta.

Izrael smatra Iran svojim najopasnijem neprijateljem i više puta je tvrdio da će učiniti sve da ga spreči da dobije atomsko oružje.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu često ističe da su što se tiče Irana sve opcije na stolu.

Bela kuća, međutim, tvrdi da nove, neočekivano uvedene sankcije nemaju veze sa sve većim bojaznima od izraelskog napada.
XS
SM
MD
LG