Dostupni linkovi

Štrajk u Grčkoj zbog otpuštanja



Sindikati u Grčkoj za danas su zakazali 24-časovni generalni štrajk kao odgovor na nove mere štednje i najavljeno otpuštanje 15.000 radnika iz javnog sektora u
tekućoj godini.

U finansijskoj krizi koja trese Grčke već dve godine do sada su radna mesta u javnom sektoru bila zaštićena.

Grčka je pod pritiskom međunarodnih kreditora da pristane na nove mere štednje kako bi dobila drugi spasilački paket zajmova od 130 milijardi evra od evropskih partnera i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), i tako izbegla bankrot.

Prezadužena Grčka od maja 2010. održava solventnost zahvaljujući tranšama iz paketa zajmova od 110 milijardi evra koji su joj dali međunarodni kreditori.

Odobravanje tog paketa uslovljeno je merama štednje i postizanjem sporazuma o otpisu 100 milijardi evra duga s bankama i drugim privatnim vlasnicima grčkog duga.

Kreditori od Grčke traže i smanjenje troškova za odbranu, zdravstvo i socijalno, kresanje minimalnih plata, kao i otpuštanja u javnom sektoru koji broji 750.000 zaposlenih.

Vlada u Atini je već sprovela niz mera štednje, uključujući znatno smanjenje plata i penzija, povećanja poreza i podizanje granice za penzionisanje.
XS
SM
MD
LG