Dostupni linkovi

Novi Sad: Ledolomci spremni ali nema potpisanog ugovora


Dva ledolomca u zoni Dunava kod Novog Sada spremni su za razbijanje leda na rijeci, ali je problem što firma "Dunav grupa agregati", u čijem su vlasništvu ti brodovi, nema potpisan odgovarajući ugovor s Direkcijom za vode Srbije, rekao je
direktor saobraćaja u toj firmi Aleksandar Krstić.

On je novinarima rekao da taj ugovor nije potpisivan u posljednje tri godine i dodao da, pored ledolomaca "Čakor i Vučevo", koji su usidreni u Novom Sadu, to preduzeće ima i ledolomac "Petrovaradin", koji je usidren u blizini Beograda.

Direktor Direkcije za vode Aleksandar Prodanović izjavio je juče da Srbija ne posjeduje ledolomce, ali da su preduzeća koja ih posjeduju u obavezi da ih u vanrednim situacijama pokrenu.

On je izrazio uvjerenje da će potrebni ugovori biti potpisani sa firmom "Dunav grupa agregati", odnosno da će tom preduzeću biti nadoknađeni troškovi koje proizvedu ledolomci.

Na Dunavu kod Novog Sada proglašena je redovna odbrana od leda, a iz Javnog vodoprivrednog preduzeća Vode Vojvodine saopštili su da je pokrivenost Dunava ledom od 10 do 30 odsto. Na svim kanalima Hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav na snazi je zabrana plovidbe, dok su Tisa, Tamiš i Begej prekriveni ledom 100 odsto, pa su iz Direkcije za vode najavili mogućnost razbijanja leda putem miniranja.

Do 70 odsto površine rijeke Save takođe je pod ledom.
XS
SM
MD
LG