Dostupni linkovi

Ban Ki Mun užasnut napadima na Homs


Generalni sekretar UN Ban Ki Mun osudio je u ponedeljak uveče napad sirijskih snaga na grad Homs, ocenivši da je to "neprihvatljivo pred čovečanstvom" i da umanjuje legitimitet vlasti u Damasku.

U napadima na nekoliko okruga Homsa, koji je postao centar otpora predsedniku Bašaru al Asadu, u ponedeljak je poginulo najmanje 50 ljudi, saopštio je sirijski opozicioni Nacionalni savet.

Saopštenje Ki Muna, koje je preneo njegov portparol Martin Nesirki, jedno je od najoštrijih osuda nasilja u Siriji iz UN. U tekstu se dodaje da je generalni sekretar UN "užasnut" rastućim brojem žrtava.

"Takvo nasilje je potpuno neprihvatljivo pred čovečanstvom. Nijedna vlada ne može da počini takva dela protiv svog naroda, a da joj legitimitet ne bude okrnjen", rekao je generalni sekretar UN.

Saveta bezbednosti UN nije uspeo da donese rezoluciju o Siriji zbog veta Kine i Rusije.

"Nasilje mora odmah biti obustavljeno. Generalni sekretar podseća sirijske vlasti da imaju odgovornost po međunarodnom humanitarnom pravu za sve akte nasilja koje provode njene snage bezbednosti nad civilnom populacijom", naglašava se u tekstu.
XS
SM
MD
LG