Dostupni linkovi

Putin: U Rusiji na delu "fiktivna demokratija"


Ruski premijer Vladimir Putin obećao je danas sunarodnicima da će se njihov glas više čuti u politici zemlje.

U autorskom članku u moskovskom listu Komersant, Putin je naveo da vlada mora da reformiše institucije kako bi izašla u susret potrebama sve glasnijeg civilnog društva.

"Potrebna nam je obnova mehanizama naše demokratije. Pritom je važno uzeti u obzir sve intenzivniju građansku aktivnost", napisao je Putin u članku pod nazivom "Demokratija i kvalitet države", prenose svetske agencije.

"Naše građansko društvo postalo je znatno zrelije, aktivnije i odgovornije", ocenio je ruski premijer.

Vladimir Putin, kandidat za treći mandat u Kremlju na predsedničkim izborima 4. marta, pošsto je u dva mandata bio predsednik od 2000. do 2008, upozorio je, međutim, na postojanje "fiktivne demokratije" u Rusiji.

"Ne treba nam situacija u kojoj je demokratija svedena na transparent i u kojoj se politički spektakl i defile kandidata predstavljaju kao snaga naroda", naveo je Putin, aludirajući na proteste opozicije.

"Moramo da izbegnemo takav put bez izlaza, koji je pokušaj pojednostavljivanja politike i stvaranja fiktivne demokratije", dodao je.

"Do prave demokratije ne stiže se državnim udarom, kopiranjem spoljnog modela", ocenio je Putin, precizirajući da je "neophodno da društvo bude spremno za upotrebu demokratskih mehanizama".

Putin je veliki favorit pred predsedničke izbore 4. marta, iako je njegova popularnost poslednjih meseci znatno opala.
XS
SM
MD
LG