Dostupni linkovi

Vlada Srbije proglasila vanrednu situaciju u zemlji


Vlada Srbije proglasila je vanrednu situaciju na teritoriji cele zemlje zbog snežnih padavina i veoma niskih temperatura.

Sve aktivnosti će koordinirati republički štab za vanredne situacije.

Ova odluka doneta je jer je nemoguće redovnim putem boriti se sa situacijom u kojoj su desetine hiljada ljudi odsečene od sveta, a uz to se očekuje i pogoršanje vremena.

"Vanredna situacija razlikuje se od vanrednog stanja, jer se ona proglašava kada se u slučaju vremenskih i elementarnih nepogoda, kao i zbog industrijskih havarija angažuju sve raspoložive službe na spasavanju", objasnio je ministar unutrašnjih poslova i zamenik premijera Ivica Dačić.

"Vanredna situacija je situacija kada se u slučaju vremenskih i elmentarnih nepogoda , kao i zbog industrijskih havarija angažuju sve raspoložive službe na spasavanju, dok je vanredno stanje već ustanovljena politička kategorija u slučaju nekih problema. I veoma je važno da se te dve kategorije ne mešaju, kao što se poslednjih dana često događalo u saopštenjima lokalnih samouprava", kazao je Dačić na sednici štaba kojom je predsedavao.

Sednici su prisustvovali i ministri odbrane, zdravlja, prosvete, rada i infrastrukture, Dragan Šutanovac, Zoran Stanković, Žarko Obradović, Rasim Ljajić i Milutin Mrkonjć.
XS
SM
MD
LG