Dostupni linkovi

Sneg i niske temperature blokirale saobraćaj u Evropi


Velike hladnoće i snežne padavine koje su zahvatile Evropu odnele su više od 200 života i ugrozile vazdušni, železnički i drumski saobraćaj širom kontinenta, prenosi danas britanski Bi-Bi-Si (BBC).

Desetine letova otkazano je na evropskim saobraćajnim tranzitnim tačkama - aerodromima u Amsterdamu i Londonu.

Ledenim vremenom su naročito pogodjene centralna i istočna Evropa, u kojima su niske temperature dostigle višedecenijski rekord - do čak minus 38 stepeni, koliko je izmereno u Ukrajini u kojoj su se prošle nedelje najmanje 122 osobe smrzle, većinom beskućnici. Širom te zemlje otvoreno je stotine prihvatnih centara, u kojima ljudi mogu da se zgreju, popiju i pojedu nešto toplo i prespavaju.

U Poljskoj su temperature dostigle minus 27 stepeni, što je izazvalo smrzavanje 45 osoba.

U Rumuniji je broj onih koji su život izgubili zbog izuzetno niskih temperatura dostigao 28.

Hladnoća je odnela danak i u Srbiji, BiH, Letoniji, Litvaniji, Estoniji, Bugarskoj, Češkoj, Italiji, Slovačkoj, Francuskoj, Austriji i Grčkoj, prema izveštajima agencije Frans pres. Sneg koji neprekidno pada od četvrtka uveče odsekao je čitave gradove u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Italijanska prestonica Rim suočava se sa najvišim snežnim pokrivačem u više od 25 godina, što je izazvalo saobraćajni haos u gradu. U Veneciji su se čak zaledili neki od kanala.

Ruski gasni gigant Gasprom upozorio je da nije u stanju da odgovori na evropske potreba za tim energentom, jer se i sam bori sa problemima koje izaziva izuzetno hladno vreme.

Kako se talas ledenog vazduha pomera ka zapadu, tako je u noći između petka i subote i Britanija zahvaćena snegom i hladnim vremenom.

U nekim delovima zemlje palo je 16 centimetara snega, što je izazvalo saobraćajni haos na putevima, železničkim prugama i aerodromima.

U Holandiji su izmerene temperature od minus 22 stepena, što je rekord u poslednjih 27 godina u toj zemlji.

Automoto savezi evropskih zemalja prijavili su kilometrima duge saobraćajne kolone širom Belgije i Holandije, pošto je u tim zemljama u petak pao prvi sneg ove zime.
XS
SM
MD
LG