Dostupni linkovi

Lavrov u utorak u poseti Siriji


Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i šef spoljne obaveštajne službe Mihail Fradikov u utorak će otputovati u Damask gde će se sastati sa sirijskim predsednikom Bašarom al-Asadom, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

"Na zahtev ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva, Sergej Lavrov i Mihail Fradikov posetiće Damask 7. februara radi susreta sa sirijskim predsednikom", saopštilo je u subotu rusko ministarstvo.

Nešto ranije Lavrov je rekao da nacrt rezolucije o Siriji koji podržavaju zapadne zemlje, "apsolutno ne odgovara" Rusiji i da bi bio "skandal" da se takva rezolucija podnese u subotu Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija na usvajanje.

Lavrov, koji je govorio novinarima na margini konferencije o bezbednosti u Minhenu, je rekao da je u petak poslao američkoj državnoj sekretarki Hilari Klinton izmene za taj nacrt rezolucije koje bi Moskva želela.

Petnaest zemalja članica Saveta bezbednosti UN treba danas da glasa o nacrtu rezolucije u kojoj se osuđuje represija u Siriji, ali koja takođe sadrži nekoliko većih ustupaka Rusiji, saveznici Damaska.

U deset meseci od kako je počela pobuna protiv vlasti Bašara al-Asada, prema aktivistima sirijske opozicije poginulo je najmanje 6.000 ljudi.
XS
SM
MD
LG