Dostupni linkovi

Nacionalni savet: Više od 200 mrtvih civila u Homsu


Više od 200 civila poginulo je u noći između petka i subote tokom bombardovanja sirijskog režima na uporište pobune Homs, tvrdi opozicija dok zvanični Damask demantuje i odgovornost za ubistva pripisuje naoružanim grupama.

"U prvim jutarnjim satima u subotu, Asadov režim izvršio je jedan od najgorih masakara od početka pobune", saopštio je Sirijski nacionalni savet, koji okuplja većinu opozicionih stranaka i pokreta u Siriji.

"Asadove snage su bombardovale stambene četvrti u Homsu, između ostalog Al Halidiju i Kusur i ubili 260 civila dok je na stotine ljudi ranjeno, a među njima su muškarci, žene i deca", navodi se u saopštenju Saveta.

Režim predsednika Bašara al-Asada, koji ne priznaje narodnu pobunu i tvrdi da iza nje stoje plaćene naoružane grupe, demantovao je da je vojska bombardovala Homs.

Članice Saveta bezbednosti UN trebalo bi u subotu da raspravljaju o još jednoj, novoj verziji nacrta rezolucije čiji je cilja rešavanje krize u Siriji.

Nova verzija teksta rezolucije osuđuje režim u Damasku, ali predstavlja i kompromis u odnosu na zahteve Rusije koja se protivi odlasku sa vlasti predsednika Asada.

Međutim, u subotu ujutro je iz Moskve saopšteno da se Rusija "apsolutno protivi" novom nacrtu rezolucije. Uprkos krvavoj pobuni u kojoj je tokom deset meseci poginulo oko 6.000 Sirijaca, Savet bezbednosti UN do sada nije uspeo da donese rezoluciju o Siriji.
XS
SM
MD
LG