Dostupni linkovi

Slovačka: Policija koristila vodeni top protiv demonstranata


Slovačka policija u petak uveče je u Bratislavi vodenim topom rasterala grupu najradikalnijih demonstranata koji su tokom protesta zbog korupcionaških veza lokalnih tajkuna i politike pokušali da upadnu u zgradu parlamenta.

Policija je uhapsila troje najagresivnijih demonstranata pošto su, osim kora od banana, na kordon specijalaca počeli da bacaju petarde i kamenice i probili barikade oko parlamenta.

Osim u Bratislavi, demonstracije u drugim gradovima završene su mirno. U Bratislavi su demonstranti prvo zasuli bananama i petardama zgradu vlade, zatim i predsedničku palatu iako su ih organizatori molili da se raziđu jer je protest završen. Pošto oko 2.000 demonstranata nije želelo da se raziđe, specijalna policija ih je rasterala vodenim topovima.

Tokom intervencije povređena su trojica policajaca, jedan od njih teže kada ga je pogodila kamenica bačena iz mase, saopštila je policija. O većem broju povređenih i među demonstrantima, kojih je u Bratislavi bilo oko 15.000, javljaju i slovački mediji.

Slovake je već drugi put u nedelju dana, i pored mraza, na ulice i trgove osam gradova izveo bes zbog korupcionaške sprege slovačkih političara i tajkuna iz finansijske grupacije Penta.
XS
SM
MD
LG