Dostupni linkovi

Sud:Šešelj odbio da ga pregleda kardiolog iz Rusije



Optuženi Vojislav Šešelj odbio je da ga u pritvoru Haškog tribunala pregleda kardiolog iz Rusije, koga je na zahtev sudija, odredio sudski sekretarijat, objavio je danas Tribunal.

Pretresno veće Žana-Kloda Antonetija (Jean-Claude Antonetti) nedavno je naložilo da Šešelja pregleda ruski doktor Sergej Avdejev, koji je to već jednom učinio, na Šešeljev poziv.

Pošto je Avdejev odgovorio da u određenom roku ne može pregledati Šešelja, Tribunal je pronašao kardiologa iz Rusije, koji je pristao da to uradi.

Današnjim podneskom, sekretarijat Tribunala je obavestio sudije da je Šešelj odbio da ga taj ruski specijalista pregleda i da mu nije dozvolio uvid u medicinsku dokumentaciju.

Za utorak, 7. februar, zakazana je rasprava o stanju u postupku protiv Šešelja, na kojoj će biti razmatrano i njegovo zdravstveno stanje.

Pretresno veće je, zakazujući raspravu, naznačilo da je "zabrinuto" zbog bolesti Šešelja.

Šešelju je 6. januara pozlilo u pritvoru Tribunala u Sheveningenu, a posle ukazane hitne pomoći bio je prebačen u bolnicu u Lajdenu, gde mu je 12. januara, kako je medijima u Srbiji prenela njegova supruga Jadranka, ugrađen aparat za regulisanje srčanog ritma (pejs-mejker).

Nakon što je vraćen u sudski pritvor, Šešelj je u dva navrata na kratko bio u bolnici radi kontrole, odnosno "iz predostrožnosti", po rečima predstavnice suda Nerme Jelačić.

Šešelja su prošle nedelje u sudskom pritvoru pregledali specijalisti iz Srbije po njegovom izboru, predvođeni Milovanom Bojićem.

Oni su, po povratku u Beograd, izjavili da je Šešeljevo zdravlje ozbiljno ugroženo.

Tribunal je nekoliko puta saopštio da je Šešeljevo stanje, posle bolničkog lečenja, "stabilno".

SRS je u nekoliko navrata optužila Tribunal da Šešelja ne leči na primeren način, nazivajući to "pokušajem ubistva".

Sud je kao "apsolutno neosnovane" odbacio te optužbe, podvlačeći da se
Šešelju pruža najbolja raspoloživa medicinska nega.
XS
SM
MD
LG