Dostupni linkovi

Najmanje nezaposlenih u SAD u poslednje tri godineZvanični podaci o zaposlenosti u SAD izazvali su danas iznenađenje, nakon što je saopšteno da je broj nezaposlenih u SAD pao na najniži nivo u poslednje tri godine, zahvaljujući većem broju radnih mesta.

Broj nezaposlenih je pao za 0,2 odsto u odnosu na decembar i sada iznosi 8,3 odsto, a poslednji put toliki broj nezaposlenih je zabeležen u februaru 2009, navodi se u mesečnom izveštaju američkog ministarstva rada.

Osim toga, trend opadanja broja nezaposlenih traje pet meseci za redom, što je iznenadilo analitičare koji su prognozirali stabilnu cifru od 8,5 odsto.

Prema zvaničnim podacima u SAD ima 12,8 miliona nezaposlenih, među kojima je njih 42,9 odsto izgubilo posao u poslednjih šest meseci.

Bela kuća je izrazila zadovoljstvo padom nezaposlenosti u januaru, ocenjujući da je to još jedan "dokaz" poboljšanja američke privrede, ali se istovremeno upozorava da je neophodno ubrzati privredni rast kako bi se nadoknadili gubici nastali tokom recesije.

"Podaci o nezaposlenosti još jedan su dokaz da se privreda oporavlja od najgore recesije još od 'velike depresije' 1930. godine", ocenio je šef privrednih savetnika predsednika Baraka Obame, Alan Kruger.
XS
SM
MD
LG