Dostupni linkovi

Postignut dogovor o funkcionisanju Elektroprenosa BiHSkupština akcionara Elektroprenosa BiH danas je na vanrednoj sednici u Banjaluci odlučila da će ova državna kompanija ubuduće poslovati tako što će
ulaganje u energetske mreže entiteta biti srazmerno učešću dva entiteta u osnivačkom kapitalu kompanije.

Elektroprenos BiH je zajednička kompanija dva entiteta u kojoj Federacija ima udeo od 58,89 posto, a Republiuka Srpska 41,11 posto.

Zbog nemogućnosti dogovora dva entiteta o načinu poslovanja Elektroprenosa, rad ove kompanije bio je obustavljen četiri godine, a na njenim računima bilo je blokirano oko 100 miliona evra namenjenih za investicije u energetsku mrežu.

Vlada RS je ranije zapretila da će osnovati svoju elektroprenosnu kompaniju, ako se ne reše problemi funkcionisanja "Elektroprenosa BiH".

Osim dogovora o načinu investiranja u energetske mreže entiteta, danas je postignut sporazum i o strukturi zaposlenih u kompaniji, koji će takođe odgovarati kapitalnom učešću entiteta.

Dogovoreno je i da se do izmene akata kompanije, koje treba da usaglase resorni entitetski ministri, odluke donose konsenzusom, dok će se upravljanje kompanijom dogovarati sa članovima akcionara, odnosno entitetskim premijerima.
XS
SM
MD
LG