Dostupni linkovi

Hag: Italija prekršila obaveze prema Nemačkoj



Međunarodni sud pravde u Hagu presudio je danas da Nemačkoj ne može biti suđeno pred stranim sudovima za kompenzacije za zločine počinjene u vreme Trećeg rajha.

Sud je odluku doneo rešavajući predmet po tužbi koju je Nemačka 2008. godine pokrenula protiv Italije, navodeci da je ta država svojom sudskom praksom "narušila i nastavila da narušava svoje obaveze prema Nemačkoj u skladu sa međunardonim pravom".

Vrhovni sud Italije je 2004. godine u predmetu "Ferini" utvrdio da italijanski sudovi imaju nadležnost da postupaju po tužbi osoba koje su tokom Drugog svetskog rata bile deportavane u Nemačku na prinudni rad u industriji naoružanja.

Nemačka je navela da su posle ove presude mnoge druge osobe pokrenule postupke protiv nje pred italijanskim sudovima, čime je narušen osnovni princip imuniteta suverene države.

Na osnovu odobrenja Suda, u ovom predmetu je intervenisala Grčka, ali ne kao strana u postupku. Grčka je podržala odluku Vrhovnog suda Italije, a stanovnici Distomoa, u centralnoj Grčkoj, zatražili su odštetu od Nemačke zbog ubistva civila u ovom mestu u junu 1944. godine.
XS
SM
MD
LG