Dostupni linkovi

Lider pobunjenika sa Kavkaza prekida napade u Rusiji



Šef islamističkog pobunjeničkog pokreta na ruskom Kavkazu, Čečen Doku Umarov naredio je svojim pristalicama da prekinu napade na civile u Rusiji, u video snimku koji je danas postavljen na internet.

Snimak je objavljen uoči velikih antivladinih protesta koji su za sutra najavljeni u Moskvi.

"Naređujem svim grupama za sabotažu čija je misija da primenjuju naš plan specijalnih operacija u Rusiji da okončaju operacije koje bi mogle da nanesu povrede civilnom stanovništvu", izjavio je Umarov.

Ruske vlasti su prošle godine protiv Umarova raspisale poternicu nakon što je preuzeo odgovornost za teroristički napad na moskovski aerodrom Domodedovo u kojem je u januaru 2011. poginulo 37 osoba, kao i za napad na moskovski metro 2010. kada je poginulo 40 ljudi.

"Aktuelni događaji u Rusiji nam pokazuju da pacifizmu sklono rusko stanovništvo više ne podržava Putinov režim", rekao je Umarov.

"Civilno stanovništvo u Rusiji danas je talac Putinovog režima koji se bori protiv islama na teritoriji kavkaskog emirata. U takvim okolnostima, moramo da stitimo civilno stanovništvo tokom naših specijalnih operacija", poručuje vođa islamskih pobunjenika.

Iz redova čečenskih pobunjenika koji su se protiv ruske vojske borili za nezavisnost Čečenije, Umarov 2007. je napustio borbu za nezavisnost i okrebuo se islamističkom pokretu proglašavajući sebe za vođu "Kavkaskog Emirata".
XS
SM
MD
LG