Dostupni linkovi

Mađarska avio kompanija "Malev" stala nakon 66 godina


Jutros je, posle 66 godina neprekidnog funkcionisanja, stala mađarska avio kompanija "Malev", a premijer Viktor Orban je izjavio da ima nade da ona ponovo stane na noge.

O stavljenju katanca na vrata javnost je obavestila sama kompanija, navodeći da je minulih dana još postojala mogućnost da se izbegne najgori scenario, ali da su poslovni partneri redom počeli da traže da im se usluge plate unapred zbog izgubljenog poverenja.

U međuvremenu su zbog dugova zaplenjena dva aviona "Maleva", u Izraelu i Irskoj, što je samo ubrzalo kraj kompanije.

Mađarska vlada je još u utorak donela uredbu o obeštećenju putnika, ukoliko domaći vazdušni prevoznik ostane prizemljen.

Niskotarifna ("lou kost") aviokompanija "Viz er" već je ponudila preuzimanje svih putnika "Maleva" sa važećim kartama po jedinstvenoj ceni od 9.900 forinti, ili svega 30 evra.

Generalni direktor "Maleva" Lorant Limburger je izjavio da je rukovodstvo učinilo sve da spase preduzeće, ali da više nije mogao da se pokrije ogroman odliv novca.

Na međunarodnom aerodromu "Franc List" kraj Budimpešte jutros u sedam sati su izbrisani svi letovi "Maleva". Danas je trebalo da ih bude blizu 70, a putnici i dalje čekaju u nadi da će se naći neko rešenje.

Predsednik vlade Orban je, gostujući na Mađarskom radiju, potvrdio da su "zarobljena" dva mađarska aviona, u Tel Avivu i Dablinu, dodajući da nije nemoguće ponovno oživljavanje "Maleva", svojevrsnog simbola, a nekada i ponosa Mađarske.
XS
SM
MD
LG