Dostupni linkovi

Gasprom maksimalno povećao isporuke gasa za Evropu i Rusiju


"Gasprom" je u uslovima oštre zime u Rusiji i Evropi povećao isporuke gasa do maksimalnih mogućnosti, ne samo u evropske zemlje, već i u članice Zajednice Nezavisnih Država, prije svega u Bjelorusiju i Ukrajinu, izjavio je danas u Moskvi zamjenik predsjednika uprave"Gasproma" Aleksandar Medvedev.

Medvedev, koji je i izvršni direktor "Gasprom eksporta", rekao je reagujući na novinske izvještaje o navodnom znatnom smanjenju isporuka ruskog gasa u Evropu, da je sadašnji obim dnevnih "Gaspromovih" isporuka u Evropu jednak količini od 180 milijardi kubnih metara (m3) gasa godišnje, u poređenju sa 150 milijardi m3, isporučenih u 2011, navedeno je u saopštenju "Gasproma".

"Istovremeno smo povećali isporuke gasa iz naših podzemnih skladišta. Isporuke iz naših podzemnih skladišta u Evropi su, na primjer, ove sedmice povećane gotovo četiri puta", rekao je Medvedev.

U međuvremenu Ukrajina, koja kontroliše gasovode za tranzit gasa u Evropu, preuzima dnevne količine, ekvivalentne obimu od 60 milijardi metara kubnih godišnje, što znatno premašuje ugovorene količine.

Danas je jedan izvor u sektoru gasa izjavio za novinsku agenciju Rojters da je prosječna cijena ruskog gasa koji se izvozi u Evropu snižena u januaru ispod 410 dolara za 1.000 metara kubnih, sa 440 dolara u decembru.
XS
SM
MD
LG