Dostupni linkovi

Komšić: Što se mene tiče, BiH neće podržati kandidaturu Jeremića


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je za portal Sarajevo-x.com da, što se njega tiče, BiH neće podržati kandidaturu Vuka Jeremića za predsjednika Generalne skupštine UN-a.

Srbija je kandidovala svog ministra vanjskih poslova na ovu važnu poziciju u Ujedinjenim narodima, a o tome će se morati izjasniti i naša zemlja. Pored Srbije, kandidaturu za ovo mjesto u UN-u je podnijela i Litvanija (kandidat je ambasadorica pri UN-u Dalia Leinarte) i to u ljeto 2011. godine, ali za očekivati je da će se u BiH koplja lomiti oko podrške Jeremiću.

"Predjedništvo BiH je nadležno za vođenje vanjske politike i ovakav prijedlog Srbije zasigurno ide na razmatranje Predsjedništvu BiH. Naravno, Ministarstvo vanjskih poslova bi trebalo to da dokumentuje, pošto i Litvanija ima svog kandidata i da dostavi prijedlog Predsjedništvu, kao i preporuku o tome treba li podržati nečiju kandidaturu ili ne, je li bolje za nas da to bude Litvanka ili da bude Jeremić u ovom slučaju. Ministarstvo bi se trebalo u ovom slučaju također voditi i time za šta je, i za šta Srbija nije, nama dala podršku. Srbija je također podržila BiH kada je u pitanju članstvo u nekim međunarodnim organizacijama, ali Ministarstvo će na neki način vjerovatno dati Predsjedništvu preporuku za koga treba glasati", rekla je za Sarajevo-x.com Ana Trišić - Babić, zamjenica ministra vanjskih poslova BiH.

Prema informacijama ovog portala, ovakav prijedlog još uvijek nije došao u Predsjedništvo BiH, a zahtjev za podršku Jeremiću još uvijek nije došao na razmatranje ni Ministarstvu vanjskih poslova.
XS
SM
MD
LG