Dostupni linkovi

Jahjaga: Referendum ilegalanKabinet kosovske predsednice Atifete Jahjage saopštio je da je najavljeni referendum Srba sa severa Kosova o prihvatanju institucija Prištine ilegalan.

Takođe, ističe se i da su ilegalne i opštinske strukture sa severa Kosova jer nisu izabrane na slobodnim izborima prema Ustavu Kosova.

"Niko na Kosovu, nijedna opština ili grupacija opština, niti etnička, verska ili politička grupa, ne može da organizuje referendum kako bi se izjasnila da li prihvata državu Kosovo ili ne i da li prihvata kosovske institucije na određenoj teritoriji", navodi se u saopštenju.

Prirodno pravo svih građana da na ovoj teritoriji budu državljani Republike Kosovo i da je po toj osnovi pravo samoizjašnjavanja opština na severu Kosova "ilegalno i protivustavno i nema nikakav efekat", naglašava se u saopštenju.

Uprkos stavu Beograda da ne treba organizovati referendum, lokalni lideri Srba sa severa Kosova ne odustaju od odluke da se 14. i 15. februara tamošnji građani izjasne da li prihvataju institucije Kosova.
XS
SM
MD
LG