Dostupni linkovi

Brisel blokirao integraciju Dojče berze i Euroneksta



Dojče berza (Deutsche Boerse) je danas saopštila da je Evropska komisija blokirala planiranu integraciju te i njujorške berze Euronekst (NYSE Euronext), čime je sprečeno stvaranje najvećeg svetskog operatora na sektoru.

Komisija je zabranila integraciju s obrazloženjem da bi bila u suprotnosti sa propisima o konkurenciji, s obzirom na dominantnu poziciju kompanije koja bi nastala u trgovini finansijskim derivatima, saopštila je Dojče berza.

Iz Euroneksta su poručili da su razočarani odlukom EU i da se s njom ne slažu ističući da je odluka EU "zasnovana na fundamentalno drugačijem shvatanju tržišta derivata".

Dojče berza je pre gotovo godinu dana objavila da razmatra kupovinu Euroneksta za deset milijardi dolara.

Euronekst je, pored berze u Njujorku, vlasnik berzi u Parizu, Lisabonu, Briselu i Amsterdamu.

Inače, odluka Evropske komisije bila je očekivana, nakon što je nadležno telo pre mesec dana preporučilo da se integracija blokira zbog nastanka tržišta koja bi dominiralo u trgovini derivatima.

Predstavnici obe berze na to su odgovorili činjenicom da se brojnim derivatima trguje direktno između banaka i drugih investitora, i to više nego na berzama, i da bi Komisija trebalo da vodi računa o tome kada bude odlučivala.

Derivati su finansijski instrumenti izvedeni iz nekog osnovnog instrumenta (terminskog ugovora, opcije, svopova).
XS
SM
MD
LG