Dostupni linkovi

Diković: Nisam ratni zločinac



Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general potpukovnik Ljubiša Diković odbacio je navode Fonda za humanitarno pravo da je odgovoran za ratne zločine.

"Napisan je niz neistina i mislim da je to udar na Vojsku Srbije kao stabilnu i uglednu instituciju i udar na funkciju načelnika Generalštaba", rekao je Diković.

On je naveo i da se "istupanjima poput ovog produbljuje mržnja na prostorima bivše Jugoslavije" i "kao da je nekome stalo da se rane nastale u sukobima nikad ne zaleče, nego da stalno budu izvor nestabilnosti i da neko na tome profitira".

Diković smatra i da je "paradoksalno mišljenje FHP da sam za pogibiju pripadnika Vojske u svojoj državi 1999. godine kriv ja, a ne teroristička organizacija koja je izvela napad i ubila ljude".

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije je naveo primere neistinitih navoda optužbi koje je FNP krajem januara dostavio medijima.

Diković je rekao i da se "primera radi, kaže se da sam 1994. i 1995. godine, na dužnosti komandanta 16. graničnog bataljona počinio neka nedela, a ja sam dužnost komandanta predao 30. avgusta 1994, tako da 1995. nisam ni bio na dužnosti".

"Napisano je da sam 1998. godine naredio da se neki bager odveze iz Belaćevca u Rašku i tamo proda, a te godine 37. motorizovana brigada nije ni bila na prostoru Kosova i Metohije, tamo je upućena tek 1999. godine", rekao je on.

FHP je krajem januara u dopisu koji je dostavio medijima osporio podobnost Dikovića i dostavio "dosije" o njegovim, kako tvrde, ratnim zločinima počinjenim nad albanskim civilima.

U dopisu FHP stoji da Diković, iako je imao obavezu da spreči ratne zločine, koji su vršili pripadnici Vojske i MUP-a tokom NATO bombardovanja, kao komandant 37. motorizovane brigade to nije učinio.

Navode FHP potom je demantovalo srpsko Tužilaštvo za ratne zločine koje je saopštilo da ne postoji bilo kakav osnov za sumnju u krivičnu odgovornost Dikovića za ratne zločine.
XS
SM
MD
LG