Dostupni linkovi

Predsednik Austrije odbio da uruči orden ultradesničaru


Predsednik Austrije Hajnc Fišer saopštio je da odbija da uruči orden lideru najuticajnije opozicione stranke, Slobodarske partije Austrije (FPO), Hajnc-Kristijanu Štraheu zbog njegovog poređenja da su desničari danas "novi Jevreji" koje progone levičari.

U saopštenju iz kabineta predsednika Fišera je naglašeno da je šef države odlučio da ne potpiše odluku vlade o dodeli državnog ordena Štraheu zbog njegove izjave na balu desničarskih studentskih organizacija. Štrahe je trebalo, na osnovu prošlonedeljne odluke vlade, da dobije orden za svoje dugogodišnje delovanje kao poslanik.

FPO je, u reakciji na odluku predsednika, ocenila da se radi o samovolji šefa države, koji dovodi u pitanje tradiciju zemlje. Štrahe je u izjavi austrijskoj državnoj televiziji ORF pokušao da opravda svoje reči. On je rekao da je zaprepašćen kako su reči koje je kazao svesno krivo prenete, i ocenio da se radi o političkoj hajci.

Štrahe je objasnio da je samo "poredio metodu" koju koriste levičari, jer su svojim demonstracijama pokušali da zastraše žene i decu koji su hteli da idu na bal. Takođe je kazao da je izjava "Mi smo novi Jevreji" citat bivšeg lidera FPO Jerga Hajdera koji je pomenut na balu, ali navodno nije korišćeno kao poređenje aktuelne situacije.

Prema pisanju austrijske štampe, Štrahe je proteste levičara protiv ovog bala, koji su protekli uz manje incidente, uporedio sa pogromom Jevreja 9.novembra 1938.godine.

"Mi smo novi Jevreji", rekao je on tokom bala u petak.
XS
SM
MD
LG