Dostupni linkovi

Parlamentarna skupština BiH o popisu stanovništvaDom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas bi u Sarajevu trebalo da se izjasni o Prijedlogu zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH, čije je usvajanje jedan od uslova za nastavak puta BiH ka evropskim integracijama.

Zajednička komisija za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne skupštine BiH usvojila je 12. januara amandman o brisanju člana 48, na čemu su godinama insistirali poslanici i delegati iz Republike Srpske. Ovim članom bilo je predviđeno da se rezultati o etničkoj strukturi stanovništva popisa iz 1991. godine primjenjuju pri formiranju vlasti sve do potpune primjene Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno do završetka povratka izbjeglih i raseljenih lica.

Usvajanje zakona o popisu, uz usvajanje zakona o sistemu državne pomoći, te budžeta za 2011. godinu, dio je dogovora koji su 28. decembra postigla šestorica političkih lidera. Šestorica lidera dogovorili su i brisanje člana 48 iz Prijedloga zakona o popisu stanovništva.
XS
SM
MD
LG