Dostupni linkovi

Asanž pred sudom u Londonu



Osnivač internet stranice "Vikiliks" Džulijan Asanž pojaviće se danas pred sudom u Londonu, prvi put u 2012. godini u sklopu pravne borbe protiv izručenja u Švedsku, gdje je tražen zbog navodnih seksualnih prekršaja.

Od svog posljednjeg pojavljivanja pred sudom u decembru Asanž se preselio na drugu lokaciju i najavio je planove za televizijsku karijeru. Njegova pravna bitka protiv švedskih vlasti ušla je u 14. mjesec. On će se danas, na početku dvodnevnog ročišta, suočiti sa vijećem od sedam sudija britanskog Vrhovnog suda.

U februaru prošle godine okružni sudija naredio je Asanžovo izručenje u Švedsku, nakon čega se on obratio Višem sudu. Prema žalbi istom sudu, dvojica sudija donijela su odluku da on treba biti izručen Štokholmu, ali su mu odobrili mogućnost da svoj slučaj iznese pred Vrhovni sud.

Asanž je uhapšen 7. decembra 2010. godine i skoro 12 mjeseci je živio u kućnom pritvoru u domu svog pristalice. Sredinom decembra preselio se na drugo imanje u Engleskoj, gdje u skladu sa uslovima kaucije, mora da nosi elektronsko uređaj za nadzor i da se svakodnevno javlja policiji. Australijanac negira optužbe da je u avgustu 2010. godine, dok je bio u posjeti Štokholmu, seksualno napao dvije žene.
XS
SM
MD
LG