Dostupni linkovi

Geteovo društvo: Kultura sećanja u nemačkoj književnosti


Geteovo društvo u Beogradu organizuje predavanje Marije Glišić „Imperativ sećanja: Uve Tim i sučeljavanje s prošlošću u nemačkoj književnosti“, koje će se održati u utorak, 31. januara 2012, u 19.00 časova, u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda.

Predavanje je na srpskom jeziku, ulaz je slobodan.

U knjizi „Na primeru moga brata“ Uve Tim analizira upravo preduslove i posledice tragedije koja je zadesila njegovu porodicu, a koja je ujedno bila i kolektivna trauma nemačkog naroda. Uve Tim se u ovom autobiografskom delu kreće između fikcije i činjenica. Na taj način on dekonstruiše roditeljske priče, a rekonstruiše posleratnu istoriju Nemačke.

Analizirajući književni i teorijski kanon o Holokaustu i o drugim nemačkim zločinima, U. Tim pokušava da razotkrije razloge zašto se devetnaestogodišnji junak dobrovoljno priključio SS-ovoj diviziji Mrtvačke glave, u čijim će redovima poginuti 1943. godine u Ukrajini.

Na primeru dela „Na primeru moga brata“ iz 2003. godine predavač će analizirati rađanje kulture sećanja u nemačkoj književnosti i razvoj te kulture. Cilj predavanja je da rasvetli kontekst u kojem je to delo nastalo i da utvrdi njegovu važnost za nemačku kulturu.

Tema je izuzetno aktuelna, između ostalog i zbog toga što će delo „Na primeru moga brata“ biti objavljeno u prevodu na srpski jezik tokom 2012. godine.

Predavanje Marije Glišić drugo je u (obnovljenom) ciklusu javnih predavanja Geteovog društva u Beogradu, koji smo uz veliku podršku Odeljenja za kulturne programe Biblioteke grada Beograda uspešno pokrenuli novembra 2011. godine, predavanjem Snježane Ćirković „Zaharija Orfelin i austrijski prosvećeni apsolutizam“.
XS
SM
MD
LG