Dostupni linkovi

Jeremić optimističan oko kandidature za UN


Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izrazio je u ponedeljak uveče optimizam da će biti izabran za predsedavajućeg Generalne skupštine UN, naglasivši da bi to bila i afirmacija spoljne politike Srbije iz prethodnih godina.

"To je jedna od najprestižnijih funkcija u okviru sistema UN i izbor jedne zemlje da predsedava Generalnom skupštinom predstavlja afirmaciju spoljne politike te zemlje, jer ste na to mesto izabrani većinom glasova zemalja članica", rekao je Jeremić na televiziji B92.

Komentarišući podršku Crne Gore njegovoj kandidaturi, Jeremić je rekao da je "svačija podrška dobrodošla" i da je običaj da zemlje regiona jedne drugu podržavaju u UN.

Jeremić je govoreći o sticanju statusa kandidata Srbije za ulazak u EU, naveo da je to pitanje i dalje "prilično otvoreno".

"Mislim da i dalje nema razloga da se priprema bilo kakvo slavlje u martu. Izuzetno je važno dobiti kandidaturu i učinićemo sve da do nje dođe. Vrlo smo angažovani sa svim ključnim akterima u EU, uključujući i Nemačku", ukazao je Jeremić.
XS
SM
MD
LG