Dostupni linkovi

Milanović u Briselu obećao podršku susjedima na putu ka EU


Hrvatski premijer Zoran Milanović rekao je danas u Briselu da njegova država podržava evropske integracije susjednih zemalja i izrazio nadu da stroži režim na granici nakon ulaska Hrvatske u EU neće štetiti trgovini sa BiH.

"Sa BiH imamo dosta fleskibilan režim. Nemamo problema u međusobnim odnosima, niti većih trgovinskih problema. Ulaskom u EU, (granični) režim će biti stroži, ali nadam se da to neće štetiti ni odnosima niti trgovini", rekao je Milanović u Briselu gdje učestvuje na samitu EU.

Hrvatska će danom stupanja u EU izaći iz Cefta sporazuma, i za trgovinu će početi vrijediti pravila i zakoni jedinstvenog tržišta EU.

Milanović je istakao da njegova vlada ''neće skupljati poene svađajući se sa susjedima'', nego će ih podržati na putu ka EU.

"Mi iskreno podržavamo evropske integracije naših susjeda i zemalja koje su nam bliske, jer je to u našem interesu. Smatramo da je finansijska i svaka druga stabilnost u regionu od presudnog značenja. Moja vlada, naša koalicija, nije populistička i sasvim sigurno nećemo skupljati poene svađajući se sa susjedima", rekao je Milanović.

Hrvatski premijer učestvuje na samitu EU, koji je vanredno sazvan zbog finalizovanja dogovora o ugovoru o fiskalnoj disciplini i ostalim mjerama u vezi sa finansijskom krizom.
XS
SM
MD
LG