Dostupni linkovi

Značajno pali troškovi zaduživanja Italije


Italija je na aukciji u ponedjeljak prodala desetogodišnje obveznice u ukupnoj vrijednosti od dvije milijarde eura po značajno nižoj kamatnoj stopi, kao i obveznice s drugim rokovima dospjeća, čime je ukupno prikupljeno 7,5 milijardi eura, saopštila je Banka Italije.

Kamatna stopa na hartije s rokom dospjeća od deset godina je značajno pala na 6,08 posto sa 6,98 posto, koliko je iznosila na sličnoj aukciji u decembru, što predstavlja znak rasta povjerenja investitora u reformski orijentisanu vladu sadašnjeg italijanskog premijera Marija Montija, prenosi AFP.

Na aukciji, koja je održana tek nekoliko sati uoči početka samita Evropske unije u Bruxellesu, takođe su prodate petogodišnje obveznice vrijedne 3,57 milijardi eura po sniženoj stopi od 5,39 posto.

Ukupno su investitori predali ponude za kupovinu italijanskih obveznica u vrijednosti od 10,6 milijardi eura, dok se vlada u Rimu nadala da će ostvariti prihode između 5,5 i osam milijardi eura.

Tenzije na tržištu hartija od vrijednosti u eurozoni su posljednjih mjeseci popustile, ali su i dalje visoke zbog neizvjesnosti u vezi s pregovorima između grčke vlade i privatnih kreditora oko otpisa dijela duga te zemlje.
XS
SM
MD
LG