Dostupni linkovi

Mađarsko tužilštvo:Sanader nije primio mito od Mola


Na temelju brojnih dokaza , kao i izjava svjedoka, mađarski državni tužitelj došao je do saznanja kako nije bilo kriminalnog čina koji je počinjen od strane službenika MOL-a u slučaju Ina-Mol koji tereti Ivu Sanadera da je primio mito u iznosu od 10 miliona eura od strane Zsolta Hernadija predsjednika Uprave MOL-a.

Kako doznaje portal Index.hr, glavni državni odvjetnik Hrvatske Mladen Bajić primio je pismenu obavijest iz mađarskog odvjetništva kako je i službeno dovršena istraga.

Tokom opsežnog istražnog postupka, Centralni ured Glavnog državnog odvjetnika tako je prikupio veliku količinu bankovnih i poslovnih podataka, organizovao pretraživanje prostorija mađarske podružnice kiparske kompanije, zaplijenio i došao u posjed papirnih dokaza, te ispitao jednog ruskog i nekoliko mađarskih građana kao svjedoke. Na temelju te istrage zaključeno je kako ne postoji slučaj Ina-Mol, kao ni optužnica hrvatskog DORH-a.

Tokom istražnog postupka Kancelarija Glavnog državnog odvjetnika Mađarske otkrio je da dvije kompanije registrovane na Kipru, koje su navodno bile uključene u slučaj korupcije, nisu pripadale,Molovom području interesa. Upravo suprotno, obje kompanije pripadaju stvarnom području interesa velikog ruskog ulagača.
XS
SM
MD
LG