Dostupni linkovi

Crna Gora će podržati kandidaturu Jeremića za UN


Kandidaturu šefa diplomatije Srbije Vuka Jeremića za mjesto predsednika Generalne skupštine UN podržaće Crna Gora, ali ne i Hrvatska.

Generalni direktor za multilateralne poslove i regionalnu saradnju u crnogorskom Ministarstvu Zoran Janković kaže da Crna Gora principijelno podržava najbliže susjede, a posebno sa prostora bivše Jugoslavije, kada je riječ o kandidaturama u međunarodnim organizacijama.

"U svim takvim situacijama, Crna Gora principijelno podržava najbliže susjede. Nema nikakvog razloga da tako ne bude, u ovom slučaju utoliko prije što se radi o visokom predstavniku Srbije", rekao je Janković za "Dnevne novine".

Međutim, Jeremić neće dobiti podršku Hrvatske, jer tamošnja vlada smatra da je nelogično bilo predložiti kandidata iz Srbije budući da će se u 2012. održati parlamentarni izbori, čiji ishod je neizvjestan.

"Večernji list!- podsjeća da je kandidat za prestižnu funkciju u UN, osim Jeremića i litvanska ministarka vanjskih poslova, i dodaje da će odluku o tome ko će biti novi predsjednik generalne skupštine UN donijeti sve članice, s tim da će Srbija, sasvim sigurno, očekivati podršku nesvrstanih zemalja , kao i Rusije i Kine.
XS
SM
MD
LG