Dostupni linkovi

Društvo sudija kritikuje Ministarstvo pravde


Društvo sudija Srbije ocenilo je u nedelju da Ministarsvo pravde pokušava da diskredituje instituciju Zaštitnika građana i umanji njegova ovlašćenja.

"Društvo sudija Srbije najoštrije osuđuje pokušaje vlasti, a posebno Ministarstva pravde, da se Zaštitnik građana diskredituje i da mu se protivustavno umanje ovlašćenja i materijalne garancije njegove samostalnosti, izmenama koje najavljuje Ministarstvo pravde", navodi se u saopštenju.

Sudijsko udruženje smatra da je Zaštitnik građana jedna od retkih institucija u Srbiji koja stručno, savesno i sa integritetom obavlja svoju ustavnu funkciju i da je uspeo da izgradi nezavisnu i profesionalnu instituciju koja predstavlja jednu od retkih brana kršenju ljudskih prava i neprofesionalnom radu državne uprave u Srbiji.

Društvo sudija ukazuje i da bi sužavanje ovlašćenja Zaštitnika građana koje Ministarstvo pravde predlaže Vladi da usvoji u formi nacrta zakona, predstavljalo protivustavno snižavanje nivoa dostignutih ljudskih prava i još jednu jasnu poruku da će biti kažnjen svako ko se zalaže za vladavinu prava u Srbiji, pa i Zaštitnik građana.
XS
SM
MD
LG