Dostupni linkovi

Iranski parlament razmatra zabranu izvoza nafte u EU


Iranski poslanici završili su u subotu Nacrt zakona o zabrani izvoza sirove nafte u Evropsku uniju, pošto je prethodno Unija uvela embargo na kupovinu iranske nafte, rekao je član iranskog parlamenta Naser Sudani.

Evropska unija u ponedeljak je uvela zabranu uvoza nafte iz Irana i zamrzla imovinu centralne banke te zemlje u nastojanju da izvrši pritisak na Teheran zbog spornog nuklearnog programa.

Sudani je rekao da je skupštinski odbor za energiju završio rad na nacrtu zakona o kojem će parlament u nedelju raspravljati i glasati.

"Sve dok EU ne ukine naftni embargo, nećemo im dati ni kap nafte", rekao je Sudani koji je zamenik šefa odbora za energiju.

Zapad na čelu sa SAD optužuje Iran da razvija nuklearni program radi atomskog oružja, dok Teheran odbacuje te optužbe tvrdeći da program ima mirnodopske svrhe.

Iranski zvaničnici i poslanici tražili su hitnu zabranu izvoza nafte u članice EU pre nego što evropski embargo stupi na snagu u julu uz ocenu da će prekid trgovine više naškoditi evropskim državama nego Iranu.
XS
SM
MD
LG