Dostupni linkovi

Šulc: Konstruktivnija uloga Srbije za status kandidata


Većina poslanika u Evropskom parlamentu podržaće pokretanje pregovora o članstvu Srbije u EU, ali bi Srbija mogla da učini više "igrajući još konstruktivniju ulogu u regionu", rekao je predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

Šulc je u intervjuu za nedeljno izdanje beogradske "Politike" rekao da je Srbija tokom mandata predsednika Borisa Tadića "imala neke značajne uspehe, i EU to ceni".

"Sasvim sam uveren da će velika većina u Evropskom parlamentu podržati pokretanje pregovora o pristupanju Srbije što je pre moguće", rekao je Šulc odgovarajući na pitanje da li će evroposlanici podržati stav Odbora za međunarodne odnose da lideri EU treba Srbiji da u martu odobre status kandidata.

On je rekao da bi Srbija mogla da učini više "tako što bi ubedila zemlje članice EU da joj ponude status kandidata, igrajući još konstruktivniju ulogu u regionu".

"Srbija treba da krene dalje u pravcu normalizacije odnosa s Prištinom. Dve strane treba da razgovaraju o veoma konkretnim pitanjima, kao što su diplome, trgovina, telekomunikacije, čak i ako se ne slažu oko krupnih stvari", rekao je novoizabrani predsednik Evropskog parlamenta.
XS
SM
MD
LG