Dostupni linkovi

Moskva i Tokio jačaju saradnju u oblasti odbrane


Ministri spoljnih poslova Japana i Rusije postigli su danas dogovor o jačanju ekonomske i bezbjednosne saradnje, ali nije bilo napretka u rješavanju teritorijalnog spora o Kurilskim ostrvima.

Japanski ministar spoljnih poslova Koićiro Gemba i njegov kolega Sergej Lavrov rekli su u Tokiju da dvije zemlje treba da rješavaju teritorijalni spor na mirniji način.

Spor o Kurilskim ostrvima, koje Japan zove Sjevernim teritorijama, onemogućava Rusiji i Japanu da formalno okončaju neprijateljstvo iz vremena Drugog svjetskog rata.

Sovjetske trupe zauzele su ostrva u završnim danima rata. Ostrva su okružena bogatim ribolovnim oblastima, a vjeruje se da u ovom području ima zaliha nafte, prirodnog gasa i ruda.

"Rješavanje ovog problema i zaključivanje mirovnog sporazuma neophodno je više nego ikad. Nažalost, naše pozicije se razlikuju. Nadamo se da ćemo ovo riješiti dijalogom", izjavio je Gemba.

Lavrov je rekao da će rješavanje ovog spora morati da sačeka dok se ruskim predsjedničkim izborima 4. marta ne izabere novi šef države, prenio je AP.
XS
SM
MD
LG