Dostupni linkovi

Ren:veoma blizu dogovor o smanjenju duga Grčke


Evropski komesar za ekonomska i monetarna pitanja Oli Ren rekao je danas da će dogovor o smanjenju grčkih dugovanja biti postignut i da će biti okončan najkasnije do kraja januara.

"Veoma smo blizu dogovora. Ukoliko ne danas, onda tokom vikenda, ali prije tokom januara. Zaista smo veoma blizu", istakao je Ren u Davosu.

Prema sporazumu postignutom na samitu EU, u oktobru 2011. godine privatni investitori, uključujući banke i investicione firme, prihvatiće 50 odsto smanjenja grčkih dugovanja.

Međutim, pregovori traju skoro tri sedmice zbog spora oko kamatne stope koja će biti određena za nove obveznice, a koje će zamijeniti stare. Zaključivanje pregovora je ključni korak za smanjenje grčkih dugovanja na 120 odsto sa sadašnjih 160 odsto do 2020. godine.

Pregovori sa privatnim sektorom su ključni dio drugog dogovora o finansijskoj pomoći Grčkoj vrijednog 130 milijardi eura, a bez kojeg će se Atina ponovo naći pred bankrotom ukoliko ne bude mogla da isplati 14,5 milijardi eura obaveza koje dospijevaju 20. marta.
XS
SM
MD
LG