Dostupni linkovi

Oslobođen direktor kompanije silikonskih implantanata


Osnivač kompanije "Poli implant proteze" (PIP), koja je u središtu međunarodnog skandala sa silikonskim implantatima Žan-Klod Mas danas je oslobođen iz policijskog pritvora i suočava se sa optužbama o nanošenju tjelesnih povreda.

Protiv Masa neće biti pokrenuta istraga po mnogo težoj optužbi za ubistvo iz nehata, kao što je bilo očekivano. Međutim, on se sada suočava sa optužbama za koje su predviđene mnogo duže kazne nego u sudskom procesu za prevaru, koji je zakazan za oktobar.

Mas je oslobođen uz kauciju od 100.000 eura uz zabranu da napušta zemlju i da se sastaje sa bivšim rukovodiocima svoje kompanije, koja je sada zatvorena.

Francuska policija uhapsila je juče Masa uz još jednog člana rukovodstva PIP-a i to je prvo hapšenje u ovom slučaju, koji je izbio prije dvije godine a široj javnosti poznat je od decembra 2011. godine.

Optužbe protiv PIP-a izazvale su strahovanja u više zemalja svijeta, uključujući i Francusku, da implantati izazivaju rak dojke, zbog čega je hiljadama žena savjetovano da ih uklone.

Francuska firma ranije je saopštila da je procenat pucanja implantata sedam odsto, odnosno da dolazi do pucanja u jednom od 14 ugrađenih implantata. Između 300 000 i 400 000 žena u 65 država, od Evrope do Latinske Amerike, imaju ugrađene implantate kompanije PIP, koja je jedna od najvećih u ovoj oblasti. PIP je proglasila bankrot 2010. godine.
XS
SM
MD
LG