Dostupni linkovi

Godišnjica smrti Srđana Aleksića


Na današnji dan prije 19 godina preminuo je Srđan Aleksić, istinski bosanskohercegovački heroj, kojeg su nasmrt pretukli pripadnici Vojske Republike Srpske dok je branio svog sugrađanina Bošnjaka Alena Glavovića.

Srđanov plemeniti i herojski, a nadasve ljudski čin i danas živi u srcima svih ljudi kojima je život jednog čovjeka svetinja.

Srđanov otac Rade Aleksić je 1993. godine u čitulji napisao "Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost".

Njegovo mišljenje je i do danas nepromijenjeno. U izjavi za Sarajevo-x.com kaže da se veličina Srđanovog djela ogleda u tome da li je i koliki je utjecaj ostvario na mlade ljude.

"Važno je da se mladom svijetu ukaže na to da treba imati prijatelja, druga i da ga treba poštovati i cijeniti, a osuditi svaki rat koji, kao ovaj, nije bio normalan", kaže Rade Aleksić.

Srđan, glumac amater i juniorski rekorder u plivanju se te 1993. godine sam suprotstavio četverici naoružanih pripadnika Vojske Republike Srpske žednih krvi. Kada je vidio da maltretiraju i tuku Alena Glavovića, čija je jedina krivica bila pogrešno ime, priskočio mu je u pomoć.

Sarajevo je 15 godina od Srđanove smrti dobilo ulicu s njegovim imenom, Novi Sad i Pančevo su mu na sličan način odali počast. U rodnom Trebinju, gradu iz kojeg je odaslao univerzalnu poruku svijetu, Srđanovo ime nose Sportski centar i međunarodni plivački turnir, a Helsinški parlament građana Banje Luke svake godine dodjeljuje novinarsku nagradu "Srđan Aleksić".
XS
SM
MD
LG