Dostupni linkovi

Mesić: Oduprijeti se pokušajima revizije povijesti


Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u posebnom saopćenju u povodu Međunarodnog dana sjećanja na holokaust pozvao je hrvatsku javnost da se “odupre agresivnim, grubim i plitkim pokušajima revizije povijesti".

Hrvatska je, na žalost, također bila područje na kojemu se odigrao holokaust, a u tome su sudjelovali predstavnici – od onih najviših do neposrednih izvršitelja – ustaške vlasti, uspostavljene milošću okupatora. To jest tamna, najtamnija stranica naše povijesti, ali to je naša povijest i mi nemamo pravo nijekati je, ili relativizirati zločine počinjene u ono vrijeme.

Antifašizam moramo reafirmirati – kroz politiku, kroz medije, kroz sustav obrazovanja – kao civilizacijsko i ljudsko opredjeljenje, koje nema veze sa stranačkim. Previše smo šansi propustili, previše smo prostora dali – i dajemo još uvijek – povijesnim revizionistima, antisemitima, šovinistima i propovjednicima međunacionalne i međureligijske mržnje. Njima treba jednom za uvijek reći: to što radite, neće proći!, stoji u saopćenju Stjepana Mesića.

27.januara 1945 oslobodjeno je oko 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u konc logoru u Auschwitz.
XS
SM
MD
LG