Dostupni linkovi

Ekstremisti u Srbiji jači od države



Youtube video

Ljudmila Cvetković

U Novom Sadu novo divljanje ekstremista protiv hrvatskih državljana. Zapaljena su tri automobila sa hrvatskim registarskim tablicama posle rukometne utakmice Hrvatska – Mađarska, samo noć nakon što su napadnuti hrvatski navijači koji su se vraćali kući sa utakmice svoje reprezentacije na Evropskom rukometnom prvenstvu.

Prvo su nasrnuli sekirama, kamenicama i bakljama na hrvatske navijače a potom benzinom i šibicama na automobile sa hrvatskim tablicama koji prema pisanju medija pripadaju ljudima iz hrvatskog rukometa.

Dve noći za redom ekstremisti divljaju u Novom Sadu gde se održavaju pojedine utakmice Evropskog rukometnog prvenstva. U takvoj atmosferi hrvatski rukometaši dočekuju polufinalni susret upravo sa reprezentacijom Srbije.

U hrvatskim medijima su se pojavile informacije da se otkazuju putovanja hrvatskih navijača u Beograd. Potpredsednik hrvatskog rukometnog saveza Zoran Gobac kaže za RSE da bi srpska policija morala imati 50 hiljada pripadnika žandarmerije da bi sprečila neke stvari.

„Na igrače ne utiče ova atmosfera jer oni se moraju usredsrediti na ono zbog čega su tu“, kaže Gobac na naše pitanje kako igrači i reprezentacija doživljavaju ove incidente. „Rukometni savez Srbije radi sve da se situacija normalizuje i mi se nadamo da će utakmica proći u relativno normalnoj atmosferi“, kaže on.

Automobili oštećeni u napadu, foto: portal 021.rs
Automobili oštećeni u napadu, foto: portal 021.rs
Tek dan nakon što je službeni Zagreb uložio protest Beogradu zbog napada na hrvatske navijače u kojima je jedan od njih povređen i dva uzastopna incidenta oglasio se predsednik Srbije Boris Tadić. On je u pisanom saopštenju izrazio žaljenje i poručio da procesuiranje huligana mora biti obavljeno u najkraćem mogućem roku.

"Pozivam sve iskrene navijače naše reprezentacije da u petak na utakmici protiv reprezentacije Hrvatske pokažu pravi sportski duh i da na fer i korektan način bodre rukometaše. Srbija je uvek bila gostoljubiva zemlja i dobar domaćin svojim gostima, pa tako mora biti i na predstojećim rukometnim mečevima. Naša je tradicija da se prema svakom svom gostu ophodimo sa poštovanjem i uvažavanjem, i nikakve grupice huligana ne smeju da brukaju građane Srbije i čitavu zemlju", naveo je Tadić.

Čelnici srpske policije obećavaju da će polufinale Evropskog prvenstva u rukometu, izmedju Srbije i Hrvatske, proteći bezbedno i najavljuju dodatno angažovanje policije za obezbedjenje tog meča. Napadi na hrvatske navijače su nedopustivi i narušavaju ugled Srbije, kaže ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, ali u svom maniru upire prstom i u susede.

“Da mi ne treba da se ponašamo kao oni kada naši tamo odu već naprotiv da i policije Srbije i Hrvatske treba da sve ove huligane pohapse. Naravno da se spremamo za ovu utakmicu, cela Srbija sad gleda da li ćemo da pobedimo Hrvatsku a mi gledamo kako će da se organizuje utakmica i da li će biti mirno, da li će biti incidenata”, rekao je Dačić.

Mlak stav države

Problem je međutim, u tome što su to očigledno bile dobro organizovane grupe. Upravo na tu činjenicu ukazuje Aleksandra Jerkov, poslanica iz Lige socijaldemokrata Vojvodine,

“To se nije desilo ni spontano ni slučajno ni kao plod podržavanja određenog tima. Sramota je da policija ne uhapsi one koji su taj događaj i o
"Sramota je da policija ne uhapsi one koji su taj događaj i organizovali nego samo one koji su ga direktno počinili", kaže Aleksandra Jerkov.
rganizovali nego samo one koji su ga direktno počinili. Građani Novog Sada crvene a oni koji treba da dođu u Novi Sad se plaše. I to nije Novi Sad koji mi koji u njemu živimo poznajemo. Smatram da je to što se desilo u Novom Sadu direktna posledica mlakog stava države prema organizovanim ekstremističkim i huliganskim grupama”, kaže Jerkov.

Organizovani napad na hrvatske navijače dogodio se upravo u multietničkoj Vojvodini i Novom Sadu, gradu poznatom po tolerantnosti i otvorenosti. I predsednik srpske parlamentarne grupe prijateljstva sa Hrvatskom Janko Veselinović, koji je žitelj Novog Sada, kaže da ovaj incident ne predstavlja pravu sliku Vojvodine.

Automobili oštećeni 24. januara 2012.
Automobili oštećeni 24. januara 2012.
„I meni je bilo veoma drago da vidim u Novom Sadu ljude iz Hrvatske, neke koji su prvi put došli posle 20 godina, neke koji su se rodili u vreme rata, žao mi je što su na kraju iznenađeni ovakvim jednim gestom. Sigurno bi trebalo mnogo, mnogo više raditi i sankcionisati one koji s vremena na vreme pokušavaju da unesu nemir i strah. Atmosfera će sigurno neko vreme ostati pod tim utiskom ali ne mislim da će to narušiti dobre međunacionalne odnose već da će samo mobilisati one ljude koji rade na tome da se ti dobri međunacionalni odnosi i dalje grade“, kaže Veselinović.

Među 13 uhapšenih huligana su i pripadnici navijačkih grupa “Delije” i “Firma”, ali i desničarskog pokreta “Obraz” a kod nekolicine policija je pronašla vatreno i hladno oružje. Ustavni sud Srbije je nedavno odbacio zahtev Tužilaštva za zabranu ekstremnih navijačkih podgrupa jer one nisu pravna lica. Postupak za zabranu desničarske organizacije Obraz je u toku pred ovim sudom, a do sada je jedino zabranjena neonacistička organizacija "Nacionalni stroj".
"Te ekstremističke organizacije još nisu zabranjene, one su toliko jake da država nema mehanizme da im se efikasno suprostavi", upozorava Aleksandar Popov.

Ekstremisti i huligani su već nekoliko puta pokazali da su jači od države kao kada je zbog njihovih pretnji dva puta policija procenila da održavanje Parade ponosa nije bezbedno nakon čega su ove akcije za prava LGBT populacije otkazivane.

Ovoga puta izazavali su problem međudržavnih razmera. Zato Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam poručuje da je ovo veliko upozorenje dražavi da je poslednji trenutak da preduzme mere.

„To govori da državni organi ne rade svoj posao kako treba. Te ekstremističke organizacije još nisu zabranjene, one su toliko jake da država nema mehanizme da im se efikasno suprostavi. To je očigledno. I ovakve stvari jako odmažu normalizaciji odnosa između dve države ali i u regionu“, zaključuje Popov.

Polufinalna utakmica Evropskog rukometnog prvenstva Srbije i Hrvatske biće odigrana u petak uveče u beogradskoj Areni. A dok selektori prave planove igre navijači, barem hrvatski, će razmišljati o tome smeju li u Beograd.
XS
SM
MD
LG